Variety of Stevia Products. Natural Sweetener. Selective Focus. Taken in daylight.

stévie

Stévie v kuchyni

10 Říj , 2016  

Stévie má díky steviol glykosidům sladkou chuť jako cukr, ale má jiné chemické vlastnosti, takže se jako cukr nechová. Zásadní rozdíly v jejím využití oproti cukru jsou ty, že stévie nekaramelizuje a nefermentuje. Není tedy vhodná do těst jako růstové médium pro kvasinky, ani jako pojivo namísto karamelu a vzhledem k velmi vysoké sladivosti se jí oproti cukru používá při doslazování potravin minimální množství.

Stévie má ale mnoho dalších pozitivních vlastností, díky kterým si získává po celém světě stále více příznivců.

  • Má velmi dobrou rozpustnost v kapalinách.
  • Je odolná vůči teplotám při vaření, pečení, pasterizaci a sterilizaci až do 200°C.
  • Lze ji dlouhodobě skladovat.
  • Nemá žádné kalorie, protože lidský organismus netráví steviol glykosidy.
  • Nezvyšuje hladinu cukru v krvi a neúčastní se procesu ukládání tuku v těle, takže je bezpečná pro lidi s diabetes mellitus 2. typu a pro všechny s redukční dietou.
  • Nezpůsobuje zubní kaz, protože na rozdíl od sacharózy nesnižuje pH zubního plaku.
  • Nezvyšujte chuť k jídlu.
  • Má glykemický index 0.
  • Je stabilní v prostředí od 3 do 9 pH.
  • Lístky stévie jsou vynikající alternativou klasickým sladkým pamlskům.
  • Stévii lze pěstovat doma v květináči, přičemž podzimní lístky jsou sladší, takže sběr stévie je vhodné provádět co nejpozději.